skötselråd för blommor

Bra skötselråd för dina blommor

Att skicka blommor är både smidigt och uppskattat. Det kan vara en bra idé att fråga floristen om hur man sköter blommorna man beställt för att få buketten att hålla så länge som möjligt. Oavsett om du väljer att skicka blommor i en bukett eller i arrangemang är det viktigt att ta reda på hur de ska skötas. Nedan kommer några goda råd som kan vara bra att veta när du skickar blommor eller får blommor.

Om du ska skicka en bunden bukett eller om du fått en gäller följande skötselråd. Snitta nya snittytor på buketten och använd en vass kniv. Det är viktigt att man använder en kniv och inte en sax eftersom saxen täpper till vattenporerna på blomman. Rosor, nejlikor och hortensia ska ha en bred snittyta så de kan suga upp så mycket vatten som möjligt.

Beroende på hur hård stjälken på blomman är ska temperaturen på vattnet vara kallt eller varmt. Om det är en mjuk stjälk ska vattnet i vasen helst inte överstiga 20 grader. Är det en stjälk som är medelhård ska vattnet gärna vara rumstempererat. Hårda stjälkar ska ha varmt vatten men helst inte överstiga 60 grader. Om buketten är bunden ska den förbli bunden när du sätter den i vasen. Floristen har bundit den för att få blommorna på sin rätta plats. Detta är naturligtvis en smaksak men behåll gärna floristens design.

Innan du sätter ner buketten i vasen ska bladen rensas bort som kommer komma under vatten. Blad i vattnet påskyndar bakterietillväxten och många blommor är mycket känsliga mot bakterier. Blomsternäring ökar livslängden på blommorna. Häll detta i vattnet innan du ställer ner blommorna. Ska du skicka blommor går det bra att beställa blomsternäring till buketten och är inte dyrt men behövligt. Fyll på nytt vatten varje dag för att få blommorna att hålla så länge som möjligt. Undvik stark sol och placera gärna blommorna svalt under natten.  Ställ aldrig blommorna nära frukt. Det finns ett ämne i frukten som gör att blommorna vissnar fortare.

Ska du skicka blommor eller har du fått blommor i form av ett arrangemang är det andra saker du ska tänka på. Här är det också viktigt att du placerar arrangemanget svalt under natten precis som med en bukett. Det är också viktigt att fylla på vatten varje dag i skålen eller fatet som stickmassan ligger i. Det är meningen att stickmassan sakta ska suga upp vattnet medan du fyller på mer vatten. Är du osäker på hur du ska sköta dina blommor går det alltid bra att fråga din lokala florist.

LED-lampor för hemmet Previous post Trivselbelysning med LED-lampor
bygga trappor hemma Next post Trappor och den gyllene regeln