bygga trappor hemma

Trappor och den gyllene regeln

Om man skall skaffa en trappa genom att bygga den själv eller köpa en färdig monteringssats så skall man se till att den är naturlig att gå i den. Alla har väl upplevt att man snubblat när man gått i en trappa. Detta förmodligen på att trappan är felkonstruerad.

Det finns ett naturligt mått på trappor som vi vant oss vid och som vi går i utan att tänka på hur vi sätter ner foten. Om en trappa avviker från det normala så tycker vi inte bara att det är obekvämt det upplevs också som att trappan är farlig.

Trappor skall vara så att planstegens djup och 2 x höjdskillnaden mellan planstegen skall vara 63 cm. Plansteget är den yta man kliver på som även ibland kallas för fotsteget. 63 cm är det gyllene måttet som man skall ha för normala trappor där det går folk i olika kroppslängd.

Om man övervägande vet att det är kortare personer som brukar trappan så kan man gå ner till runt 50 cm och är det långa så kan man gå upp till 70 cm. Men rekommendationen är normalt 63 cm för de flesta trappor.

För att en trappa skall kännas bra och säker att gå i så bör även en trappa kompletteras med en handledare och är trappan lång så är det även lämpligt med viloplan.

För utomhustrappor gäller även att plansteget har en svag lutning så att vatten kan rinna av.

För att det skall vara lätt att gå i trappor så sätter många in belysning i själva plansteget eller på sidan av trappan. Det viktigaste man skall tänka på är att det inte blir skuggiga partier då är det lätt att man kliver fel.

Trappor finns i ett otal material och färger och det är lätt att välja en trappa för dess design men eftersom trappor ofta är orsak till olyckor i hemmet så skall man ställa krav på säkerhet i första hand och förutom att följa den gyllene regeln så skall man tänka på att underlaget man kliver på ej är halt. Det finns speciella remsor som man sätter fast som en vanlig tejp men har en korning yta så att foten ej kan halka så lätt. Om trappan skall målas så finns det pulver att blanda in i färgen som har samma effekt.

skötselråd för blommor Previous post Bra skötselråd för dina blommor
viktig att städa Next post Viktigt att ha ett välstädat hem