dörrmatta

Dörrmattor

En bra dörrmatta är verkligen viktig att ha i hallen. Det gäller att få bort så mycket smuts och grus som möjligt innan man kommer in i huset. Här kan man torka av sig om fötterna innan man går in och tar av sig skorna. För detta syfte använder man ofta mer än en dörrmatta. Till att börja med lägger man gärna en utanför dörren. Man har en chans att torka av sig innan man ens kommit innanför tröskeln. Här är det bra att välja något slitstarkt material. Samtidigt vill man välkomna sina gäster redan på det här stadiet, göra ett gott första intryck.

Det finns många fina dörrmattor med dekorationer som blommor eller små djur. Men det finns också riktigt roliga varianter med text. Man antyder lite vad man är för sorts person genom den humor man visar.

Sedan kan det vara bra med en dörrmatta inne i huset. Om man lägger den innanför dörren har man ett tillfälle att hålla golv och mattor rena. Denna matta får gärna matcha de hallmöbler och inredning som man har. Det kan bli ett riktigt bra komplement till hallens stil. Man kan plocka upp en av nyanserna i gardinerna eller dynorna, eller något som passar till färgen på väggarna. Har man en uteplats eller balkong kan man lägga en liten dörrmatta där också. Ju mer man skyddar sitt golv desto mindre behöver man städa. En del sorters smuts kan också repa golven, så det är bäst att vara försiktig.

Idag finns det dörrmattor i en mängd olika former och fasonger. En del kommer på metervara, så man kan få precis den storlek man behöver. Andra är halvmåneformade, bara precis så stora att man kan torka av sig. Ska man välja ull eller gummi, kokos eller syntetiskt? Eller kanske ett par stycken olika? Vissa dörrmattor är bättre för att skrapa av smuts, medan andra suger upp vatten och snö. Oavsett vilket material man väljer är det lätt att få tag på en snygg eller rolig matta som passar ihop med ens hallmöbler. Klara, inbjudande färger eller något mer neutralt, med eller utan text och bilder.

En dörrmatta är en liten inredningsdetalj i huset, men en ganska viktig sådan. Man håller hallen och hela hemmet rent. Samtidigt ger det ett ombonat och välkomnande intryck för alla som kommer på besök. Här har man möjlighet att förstärka det intryck man vill ge med sitt hem. Därför ska man alltid se till att man har en matta på plats.

Hallmattor Previous post Hallmattor
inredningstips för ditt nya hem Next post Inredning av ett nytt hem – lite tips