LED-lampor för hemmet

Trivselbelysning med LED-lampor

Tack vare LED-tekniken för lampor för hembruk har vi fått möjlighet att inreda våra hem med ljus på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Nu finns det lampor som är på så låg effekt som under 1W, vilket gör att det utan vidare går att slösa lite på ljuskällorna för att skapa inredning med ljus.

Trivselbelysning kräver inte så kraftigt ljus. Om man jämför med glödlampan så ligger en 15W glödlampa på ett ljusflöde på ungefär 90 lm (lumen). Det är många gånger väl så kraftigt för trivselbelysning som bara ska vara till som en ljuspunkt och inte bidra till allmänbelysningen.

Med LED-lampor finns det ett stort utbud på under 100 lm med till framför allt den mindre normalsockeln E14 för 230V och stiftsockeln G4 på 12V.  Vissa tillverkare har även skapat lampor i den större normalsockeln E27 eller den allt mer populära sockeln GU10 med bajonettfattning också för 230V som oftast används i spotlights.

Päronlampa som LED-lampa är en produkt som säljer riktigt bra i butikerna, då den är precis lika stor som den traditionella päronlampan och gör det möjligt att på en liten diameter och rätt liten höjd sprida ett ljus som är rundstrålande tack vare användandet av ytmonterade dioder. Det finns också varianter med radiella dioder som sitter i elektronikdelen och sprider sitt ljus med hjälp av optik. Narva har en liten päronlampa på bara 0,5W som har ett ljusflöde på 23 lm. LEDsystem har en mycket populär päronlampa på 1,2W som har ett ljusflöde på 70lm. Dessa har båda en färgtemperatur kring 3000K, vilket är något kallare än glödlampan, lite mer som en halogenlampa. Det är en rätt lämplig färgtemperatur när man ska inreda med så här svaga ljuskällor.

Kronljuslampor finns också med LED-teknik, t.ex. en mycket trivsam variant från LEDsystem Scandinavia på 2W som lyser med 120 lm när man vill ha ett något kraftigare ljus. Här finns en stor uppsjö produkter som lyser mer och mindre kraftigt och har precis rätt storlek. Philips har skapat en lampa i serien myVision på 5W som lyser med hela 250lm, men då pratar vi inte längre trivselbelysning.

Det trivsamma med LED jämfört med både glödlampor, lågenergilampor och halogenlampor är att värmeutvecklingen för dessa små lampor är mycket låg. Det gör också att risken för överhettning i rätt små trivsellampor är rätt liten. Energiförbrukningen blir också väldigt låg, då man får in över 10 smålampor med LED-teknik på det som tidigare var en 25W glödlampa. Tänk så många fina loppisfynd som kan användas till inredning.

Våga experimentera med ljus och välj säkra LED-lampor som klarar LVD-kraven för elektroniksäkerhet så kommer du att göra succé med trivselbelysingen där hemma!

skuggtak Previous post Därför har du nytta av ett skuggtak till ditt uterum
skötselråd för blommor Next post Bra skötselråd för dina blommor