skuggtak

Därför har du nytta av ett skuggtak till ditt uterum

Står ett uterum högt på din hus-önskelista? Eller har du kanske redan byggt ett uterum som du behöver inreda? Oavsett var du står i din planering så kan det vara bra att veta varför du bör investera i ett skuggtak.

Ett inglasat uterum släpper därmed in stora mängder ljus. Många väljer att även bygga ett glastak för att maximera ljuset, speciellt om du bygger en vinterträdgård eller ett orangeri där du vill ha växter som mår bra av mycket värme och ljus.

I Sverige är soltimmarna långt ifrån så manga som I södra Europa men med lite tur kan det bli en väldigt varm sommar och detta innebär också ett väldigt varmt uterum. Underbart på många sätt men det kan också bli på tok för varmt. Dessutom kan det vara jobbigt för ögonen att tex. sitta och läsa i ett alltför ljust rum. Istället för att du skall behöva ha solglasögon på dig i uterummet kan du skaffa ett skuggtak.

Växter som trivs i medelhavsklimat brukar inte klara sig i vårt kalla nordiska klimat men i ett uterum trivs de utmärkt. Men även om dessa växter är värme- och soltåliga så kan solen bränna sönder dem mitt på dagen.

En utmärkt lösning för att skydda både dig och växterna från alltför höga temperaturer och stark sol är ett skuggtak. Ett skuggtak reflekterar 55% av värmestrålningen under dagen och dämpar solljuset. Men det har även fördelar på kvällen då det har en isolerande effekt.

Ett skuggtak tillverkas oftast i vit svårantändlig väv och som går att handtvätta. Taket monteras på stållinor i taket och med ett reglage kan du enkelt dra för och dra tillbaka skyddet. Skuggtak finns i flera olika storlekar och kan ofta kortas och göras smalare på ett lätt sätt.

Skuggtak finns att köpa hos de ledande leverantörerna av inglasade uterum och priset brukar ligga på 500-1000 kr beroende på vilken storlek du behöver.

vinterträdgård Previous post Drömmer du om en vinterträdgård?
LED-lampor för hemmet Next post Trivselbelysning med LED-lampor