vinterträdgård

Drömmer du om en vinterträdgård?

Drömmen om en vinterträdgård har du säkert burit på länge. Det är ett stort beslut att bestämma sig för att bygga men också väldigt roligt och förväntansfullt. Du har säkert redan en klar bild framför dig på hur du vill att allt skall se ut när det är klart. Och vägen dit behöver inte vara så lång om du tex väljer att köpa en färdig byggsats från en leverantör. För dig som har möjlighet att förverkliga drömmen om en vinterträdgård kommer åratal av njutning att belöna dig framöver. Många villaägare anser att ett uterum har varit deras bästa investering vad gäller fastigheten. En vinterträdgård blir också allt som oftast familjens favoritrum.

För dig som inte är helt säker på var du skall börja detta projekt är ett bra tips att gå ut på tomten och fundera på var du skulle kunna bygga ditt uterum. Du bör väga in i vilket väderstreck du vill att rummet skall vara placerat i, om det finns möjlighet att ansluta en dörr inifrån huset direkt ut i rummet och om du vill ha mycket eller lite ljus. Det är också viktigt att tänka på att uterummet skall passa in i din befintliga husmiljö. Om du har ett trähus från 30-talet kanske en vinterträdgård med träpartier mellan fönsterna skulle passa bättre än aluminium? Det estetiska helhetsintrycket är viktigt.

Söderläge är perfekt för dig som älskar sol och värme medan norrläge är till för dig som vill ha ett lite skuggigare uterum. En kompromiss kan ju vara att lägga det i väster också om du har möjlighet.

I en vinterträdgård råder ofta medelhavsklimat och temperaturen kan ligga omkring 10 grader på vintern, men detta beror också på vilka isolermaterial du väljer att bygga med. 10 grader vintertid är emellertid en mycket bra temperatur för att vinterförvara lite känsliga träd som tex. Citrus, fikon eller oliv. Dessa tycker inte om när temperaturen sjunker ner under nollan. På sommaren blir det däremot ofta mycket varmt i uterummet och då kan det vara bra att ha tunna tyggardiner att skugga med.

Ta nu tag i din dröm genom att ta fram papper och penna och börja skissa på hur du vill att allt skall se ut. Tänk på att du behöver söka bygglov om du bygger större än 15 kvm och att du dessutom behöver grannarnas godkännande.

skuggtak Next post Därför har du nytta av ett skuggtak till ditt uterum