Flyttstädning

Flyttstädning

När det är dags att flytta från gammalt till nytt är det viktigt, men långt ifrån roligt, att städa det gamla stället ordentligt. Risken för konflikter är stor om den lägenhet eller det hus du flyttar ifrån inte är tillräckligt väl rengjort.

Sovrummen, barnrum och vardagsrum är förmodligen de lättaste rummen att städa. Dammsug ordentligt (använd gärna en centraldammsugare om det finns en sådan installerad) och tvätta golven. Rengör fönsterbänkar, lister, dörrar och garderober med trasa och ett milt rengöringsmedel. Se till att alla fläckar och allt damm försvinner – även bakom elementen, mellan fönstren och på andra svåråtkomliga ställen.

Kök och badrum tar vanligtvis betydligt längre tid att rengöra. Dessa utrymmen smutsas ner riktigt ordentligt under de år ni bor i lägenheten. Det bästa är förstås att köra en ordentlig rengöring regelbundet – åtminstone varje år – men den tanken är lättare att tänka än vad den är att verkställa. De flesta rengör nog inte sina kök och badrum så himla noga att de känns som nya ens varje år. Vi har ju så mycket annat vi ska hinna med på fritiden!

I kök och badrum klarar man sig inte alltid med milda rengöringsmedel. Kalkavlagringar, fettfläckar och annan smuts kräver lite starkare grejer. Det finns rengöringsmedel som innehåller speciella syror som löser upp även de svåraste kalkavlagringar och fettrester och sådana rengöringsmedel bör man absolut satsa på vid flyttstädning av lägenheter eller vid den årliga grundliga rengöringen av hemmet. Rensa också avlopp på hår och annan skit – det finns fantastiskt bra propplösare att ta hjälp av om det är lite dålig vattenavrinning i din dusch eller ditt badkar, handfat eller diskho. Torka också av alla synliga vattenledningar, andra rör och radiatorer med trasa och rengöringsmedel.

Ugnen är i mitt tycke det absolut jobbigaste att rengöra i hemmet, särskilt då saker bränt fast inuti och man får skrapa, skrapa, skrapa och gnugga, gnugga gnugga. Se till att både över- och underugn är väl rengjord – liksom alla plåtar. Dra ut alla vitvaror och rengör under, bakom och mellan dem och putsa alla skåpluckor och ovansidan av skåpen.

Slutligen bör alla fönster tvättas noggrant både på utsidan och på insidan. Använd ett bra fönsterputsmedel och milda rengöringsmedel på och runt fönstren. Om du är riktigt noga med din flyttstädning så slipper du inte bara konflikter – du gör också en medmänniska glad och ger honom eller henne möjligheten till en smidig och trevlig flytt – precis som även du förtjänar. Lycka till med flytten!

städservice till hemmet Previous post Att välja städservice till hemmet
köpa snöslunga Next post Vilka slungor är populärast?